Konszowanie bez (fizycznych) tajemnic

9 maja 2019, 05:11

Po raz pierwszy wykazano, czemu konszowana czekolada ma tak gładką teksturę.



Dieta roślinna, a zawartość makroskładników jak u drapieżnika

6 maja 2019, 10:15

Panda wielka żywi się wyłącznie pędami bambusa, a mimo to jest zaliczana do drapieżnych (Carnivora). Ostatnio udało się wykazać, że pod pewnymi względami przestawienie się na restrykcyjną dietę wegetariańską nie było tak dużym skokiem ewolucyjnym, jak się wydaje.


Niebezpieczne związki w paliwach stałych do grilla

2 maja 2019, 15:30

Fragmenty tworzyw sztucznych i metali, okruchy szkła, a nawet bursztynu – to przykładowe zanieczyszczenia, które mgr Zbigniew Jelonek, doktorant z Uniwersytetu Śląskiego, znalazł w próbkach węgla drzewnego i brykietu z węgla drzewnego – popularnych paliwach do grilla. Obecność tego typu substancji jest szczególnie niepożądana m.in. ze względu na związki muta- i kancerogenne, które powstają w wyniku spalania i osiadają na grillowanej żywności.


Starzenie poznawcze po wstrząsie septycznym to wynik działania cukru dostającego się do hipokampa

23 kwietnia 2019, 09:23

Utrata pamięci i funkcji poznawczych u osób po wstrząsie septycznym to wynik działania cukru, który w przebiegu wstrząsu jest uwalniany do krwiobiegu i dostaje się do mózgu.


Śmiercionośna kombinacja: pomijanie śniadań i późne obiady

18 kwietnia 2019, 12:51

Osoby po przebytym ataku serca, które nie jedzą śniadań i bardzo późno jedzą obiad, narażają się na znacznie wyższe ryzyko zgonu. Takie wyniki opublikowano na łamach European Journal of Preventive Cardiology.


Kukurydziany sposób na cukrzycę typu 2. i stan zapalny

16 kwietnia 2019, 11:19

Powstały nowe hybrydy fioletowej kukurydzy, które zawierają różne kombinacje związków przydatnych w zwalczaniu otyłości, stanu zapalnego i cukrzycy.


Ser korzystnie wpływa na insulinowrażliwość

4 kwietnia 2019, 14:58

Ser może pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.


Więcej dwutlenku węgla obniża wartości odżywcze zbóż

21 marca 2019, 12:23

Naukowcy z Północnowschodniego Instytutu Geografii i Agroekologii Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania wpływu dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż. Okazuje się, co potwierdzają wcześniejsze badania, że zwiększenie koncentracji CO2 w atmosferze do pewnego stopnia zwiększa plony, jednak prowadzi do spadku ilości składników odżywczych w roślinach.


W ciągu 30 lat fast foody stały się bardziej niezdrowe

7 marca 2019, 16:59

Analiza oferty restauracji typu fast food z 30 lat pokazała, że choć menu stało się bardziej rozbudowane, wzrosła zawartość soli i kaloryczność, a porcje stały się większe.


Pomidory kontra rak wątrobowokomórkowy

5 marca 2019, 05:51

Proszek pomidorowy bogaty w likopen może skutecznie ograniczać różne skutki wysokotłuszczowej diety: stan zapalny, niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby, a także rozwój raka wątrobowokomórkowego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy